13 Eylül 2012 Perşembe

Elif ŞAFAK




Elif Şafak 25 Ekim 1971′de Fransa Strazburg’da doğdu. Diplomat Şafak Akayman’ın kızıdır. Çocukluğunu ve gençliğini Ankara, Madrid, Amman, Köln, İstanbul, Boston, Michigan ve Arizona’da geçirdi. Orta öğrenimini Madrid’de, liseyi ise Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlamıştır.
Lisans eğitmini ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünü’nde, yükek lisansını ODTÜ Kadın Çalışmaları Anabilimdalı’nda tamamladı. Bektaşi ve Mevlevi Düşüncesinde Döngüsel Evren ve Kadınsılık Anlayışı” üzerine yüksek lisans tezinin ardından; ODTÜ Siyaset Bilimi bölümünde doktorasını tamamladı. Doktora tezi, “Türk Modernleşmesinin Kadın Prototipleri ve Marjinaliteye Tahammül Sınırları” başlığını taşıyordu. İslamiyet, kadın ve mistisizm hakkındaki yüksek lisans tezi Sosyal Bilimler Derneği tarafından ödüllendirildi.
İlk öykü kitabı “Kem Gözlere Anadolu” (1994) yayınlandı.
İlk romanı Pinhan’ı(1997) yayımladı. Bu eserle 1998 Mevlana Büyük Ödülü’nü kazandı. Şehrin Aynaları’nı (1999) yazdı. Bir süre İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “Türkiye ve Kültürel Kimlikler”, “Kadın ve Edebiyat” konularında dersler verdi.2000 yılında yayınlanan Mahrem, Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü’nü kazandı. Bit Palas (2002) ve İngilizce olarak yazdığı Araf (2004) (The Saint of Incipient Insanities) adlı kitapları ile geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmayı başardı.
Amerika Birleşik Devletlerin’in farklı üniversitelerinde dersler vermiştir.
Şafak, 2004 yılında beş yazarın (Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak, Celil Oker, Pınar Kür) ortak kaleme aldığı bir roman projesinde yer aldı, bu roman Beşpeşe adıyla yayımlandı.
2005′te Med Cezir adlı kitabında kadın, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat hakkında yazılarını bir araya getirdi. 2006′da gene İngilizce olarak yazdığı “Baba ve Piç” (The Bastard of Istanbul) yayınlandı. Hamilelik ve doğum sürecinde yaşadıklarını anlattığı otobiyografik romanı Siyah Süt2ü 2007 yılında yayınladı.
2009 yılının Mart ayında yayımlanan Aşk isimli romanı, Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eseri ünvanına sahip oldu.
Gazeteci Eyüp Can Sağlık ile evlidir. Çiftin, Şehrazat Zelda ve Emir Zahir isimli iki çocukları var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder